Традиционна кухня

Шопска салата

Традиционната българска кухня е вкусна и обилна, съчетаваща балкански и средиземноморски влияния. Тя се отличава с пресни сезонни зеленчуци, млечни продукти (особено сирене и кисело мляко) и разнообразие от месни ястия. Емблематично предястие е шопската салата – смесица от домати, краставици, печени чушки и сирене, овкусена с олио и билки. Сред тестените специалитети изпъква баницата – печиво с кори и плънка от сирене и яйца, популярно на празници и като закуска.

Киселото мляко, известно с уникалната си бактерия Lactobacillus bulgaricus, е гордост за страната и основа за таратор – студена супа с краставици, копър и чесън. Основните ястия често включват скара: кебапчета и кюфтета на жар, сочни шишчета, както и готвени ястия като пълнени чушки и кавърма. За десерт се предлагат сиропирани сладкиши като баклава или по-лек крем с кисело мляко, мед и орехи. Трапезата обикновено е придружена от домашна ракия и местни вина, а гостоприемството изисква всичко да се сервира с щедрост и усмивка.